fbpx

Olen  kirjoittamassa  kirjaa  kehittämistyön käytäntöön viemisestä ja yksi väitöstyön tärkeä tulos oli työilmapiirin ja työhyvinvoinnin merkitys myönteisen kehittämiskulttuurin rakentajana. Voisin jopa sanoa, että ne ovat välttämättömiä ehtoja onnistuneessa kehittämistyössä.

Tarvitsen teidän apuanne. Olen aina pitänyt hyvää ilmapiiriä ja työnhyvinvointia tärkeänä, mutta olen hyvin vähän tehnyt niihin liittyvää kehittämis- tai koulutustyötä. Minulla ei ole työkaluja tähän tärkeään työhön!

Mitä siis toivon teiltä?

Onko sinulla tai jollain tutullasi on jo hyväksi havaittu työkalu ja malli, jota käyttämällä asiakasorganisaatiot tai -yritykset voivat työstää itse tai sinun ohjauksessasi työhyvinvointiaan ja parantaa ilmapiiriään? Olisin valmis esittelemään sitä nettisivuillani ja keskustelemaan aiheesta yleisemminkin. Voit kirjoittaa myös blogin tai voimme laittaa kauppaa joko ilmaisen näytteen tai jonkin myytävän tuotteen. Matikan Tuija on jo esitellyt vierailijablogissa omia ideoitaan ja nettisivujaan.  Minulla ei siis ole tarkoitusta ottaa tuotetta asiakaskäyttöön vaan esitellä toimivia työkaluja. Nettikaupassa on myös vapaasti käytettäviä testejä ja työkaluja, yläpalkista pääset kauppaan. Esimerkiksi  ”Kehittämsikulttuurin 1. ja 2. askeleen testi kuvaa juuri työilmapiirin ja työhyvinvoinnin kysymyksiä, jotka tulivat esille minun väitöstyössäni. Testi on vapaasti käytettävissäsi. 

Mitä mieltä olette tutkimustuloksesta, onko hyvä työilmapiiri ja työhyvinvointi välttämätön ehto myönteisen kehittämiskulttuurin rakentamiselle? Mitkä ovat keinot, joilla ne mahdollistuvat? Odotan apuanne ja kommenttejanne mielenkiinnolla! 

Olen kyllä lukenut aiheesta paljonkin ja etenkin nyt väitöstyötä tehdessäni. Tässä ei teoria riitä. Ajatukseni on nettisivujeni ja nettikauppani aihepiiristä löytää mahdollisimman paljon käytännön työkaluja helpottamaan kehittämiskulttuurin rakentamista. Muutama työkalu nettikaupassa jo onkin, Sirkku Ruudun tekemiä Itsensä johtamisen työkirja ja fasilitointikortteja.  Tein tuon Sirkun työkirjan itse ja voin lämpimästi suositella, se antoi uusia ideoita ja laajensi omaa ajatteluani mukavasti.  Se on kuinkin työilmapiiriin ja -hyvinvointiin liittyen vain yksi näkökulma. 

Sirkku Ruudun tunnekortteja voi käyttää fasilitointityössä, tässä on käytöstä  yksi esimerkki. Jokainen saa valita tunteen, jota kokee kokeneensa työyhteisössä. Asetutaan rinkiin, ja jokainen kertoo, milloin ja missä tilanteessa tuo tunne on aktivoitunut. Sen jälkeen sama tunnetila annetaan vierustoverille (tunteet kiertävät koko ryhmän) ja jokainen kertoo, milloin on tuntenut tunnetta, jonka toinen on valinnut. Näin tulee näkyväksi, että jokainen kokee työssään kaikenlaisia tunteita. Tunteiden tunnistamisen ja hyväksymisen kautta voidaan rakentaa luottamusta ja pohtia, miten työyhteisössä voidaan rakentaa hyvää tunnevirettä, joka kohdistuu perustehtävän suorittamiseen. Coaching-kortit taas ovat hyviä uskomusten muuttamiseen.

Ritva Ranta

Asiasta lisää väitöstilaisuudessa 28.8.2020 klo 12. Etusivulta pääset mukaan tilaisuuteen.