fbpx

Kirjailija

Ritva Ranta

Ritva Ranta

Olin asiantuntijana kahdessa yrityksessä samaan aikaan. Molemmat yritykset olivat suurin piirtein samankokoisia metalliteollisuuden pk-yrityksiä. Molemmilla yrityksillä oli yksi iso vaativa asiakas sekä tarkkaan seuratut ja arvioidut laatumääritykset ja -vaatimukset. Työskentelin konsulttina molemmissa yrityksissä samaan aikaan ja saatoin tehdä samaa työtä aamupäivällä toisessa ja iltapäivällä toisessa yrityksessä. Konsultointiprosessin lopputulos oli kuitenkin täysin erilainen: toisessa onnistuttiin erinomaisesti ja toisessa epäonnistuttiin täydellisesti. Tämä asia mietitytti minua todella paljon, sillä omasta työstäni oli vaikea löytää niin suurta eroa kuin näissä lopputuloksissa oli. Siis jotain muuta asiaan vaikuttavaa oli olemassa, ja tässä tapauksessa sen merkitys oli suuri.

Opiskelu työn ohessa on aina kuulunut elämääni ja kyseinen tarina on monesti ohjannut valintojani. Lähdin opiskelemaan sosiaalipsykologiaa myöhemmin myös filosofiaa. Kandityössäni tutkin liike-elämän etiikkaa moraalin ja filosofian kannalta. Etiikan lisäksi organisaation toimintaan vaikuttavia tekijöitä näyttivät olevan organisaatiokulttuuri ja etenkin kehittämiskulttuuri.

Sosiaalipsykologiassa tutkimukseni kohde oli minulle tuttu yritys. Tutkin yrityksen arvoja ja kulttuuria. Kirjoitin myös kirjan ”Selviytymistarina” kyseisestä yrityksestä. Kiinnostuin, koska havaitsin yrityksessä toimittavan vahvojen perusarvojen mukaan. Lisäksi olen vuosien varrella kirjoittanut muutamia muita kirjoja, joiden aihepiiri liittyy kiinteästi kehittämistyöhön ja sitä koskevaan arvopohjaan ja kulttuuriin.  Väitöstutkimukseni aihe organisaation kehittämiskulttuurista on siis pitkä jatkumo sekä työssäni että opiskelussani.

– Ritva Ranta

 

Ritva Ranta on tietokirjailija, yhteistyön ja johtamisen asiantuntija. Hän on koulutukseltaan filosofian tohtori, sosiaalipsykologi ja insinööri. Pitkä kokemus julkisen ja yksityisen sektorin organisaatioiden kehittämisestä ja valmentamisesta niin tutkijan, konsultin kuin valmentajan rooleissa.  Osaamisalueita organisaatioiden kehittäminen, tuottavuus, muutosprosessit ja henkilöstökyselyt. Kehittämistyö organisaatioissa, miten tuottavuus ja työhyvinvointi voidaan yhdistää onnistuneeseen kehittämistyöhön, oli Sosiaalipsykologian väitöstutkimuksen aihe (2020).

 

 

Kirjailija

Sirkku Ruutu

Olen kouluttanut ja valmentanut satoja vuorovaikutusalan ammattilaisia vuosien varrella. Valmentaminen perustuu keskinäiseen luottamukseen, ammattitaitoon, aitoon kohtaamiseen ja tuloksellisuuteen.

Suomen coachingyhdistys kirjoittaa: “Vuoden 2016 Coach tunnustuksen saajaksi valittiin MCC Sirkku Ruutu. Sirkku on erittäin pitkän uran tehnyt coach, joka edistää coaching-alan kehittymistä Suomessa mm. kouluttamalla uusia coacheja omissa ACC- ja PCC-tason koulutusohjelmissaan.

Hän on edistänyt coachaavan johtamisotteen näkyvyyttä ja tunnettuutta myös kirjoittamalla useita coachingiin liittyviä kirjoja yhdessä kollegansa Raija Salmimiehen kanssa.

Sirkku on myös käytännön coachina erityisen ansioitunut ja todellinen pioneeri – aloittihan hän coaching-uransa jo 90-luvulla Nokian esimiesten kehittäjänä. Sirkku Ruutu sai MCC-sertifioinnin vuonna 2015 ensimmäisenä Suomessa.”

Koulutuksen ja coachingn lisäksi teen työnohjausta ja kirjoitan tietokirjoja, esimerkiksi ” Työnohjaajan opas – Valmentava ja ratkaisukeskeinen ote”.  Vaativan erityistason psykoterapeuttina (VET) olen opettanut yliopistossa tulevia psykoterapeutteja ja toimin koulutusjohtajana useissa Suomen kesäyliopistoissa toteutettavissa lyhytterapeuttikoulutuksissa. Siriassa koulutan ICF:n akreditoimaa coaching-koulutusta. Se sisältää viisi moduulia: yksilö coach, tiimien & ryhmien coach, johdon coach ja mentor coach sekä coachien työnohjaaja.

Parasta coachingissa on aidot ja voimaanuttavat kohtaamiset ihmisten kanssa. Ihmisten onnistumisesta energisoituu ja kokee itsekin onnistuvansa. Pienilläkin asioilla voi saada paljon aikaan. Kun asiakas ottaa oman elämänsä haltuun ja lähtee tekemään aitoja itselleen tärkeitä muutoksia omaan elämäänsä, kokemus on hieno.

Pidän jatkuvasta itseni kehittämisestä. Tällä alalla ei ole koskaan valmis vaan aina on jotain uutta opittavaa. Parasta on syvälliset ja ajatuksia laajentavat keskustelut kollegojen kanssa. Nautin coachaavasta ilmapiiristä, jossa luodaan jotain uutta keskustelujen kautta, katsotaan maailmaa uudella tavalla. Samalla testaan omia uskomuksiani.

Myös käsillä tekeminen on tärkeää. Esimerkiksi puutarhanhoito on parasta vastapainoa ajattelutyölle, yhteys luontoon voimistaa.

 

Sirkku Ruutu

Master Certified Coach, ICF, MCC

Johdon ja esimiesten työnohjaaja

Psykologi (PsM)

Opettaja (KM)

Vaativan erityistason psykoterapeutti (VET)

Tietokirjailija

Verified by MonsterInsights