fbpx

Kirjailija

Ritva Ranta

ritva ranta
tiimityö, kehittäminen

Olen  intohimoinen työyhteisöjen kehittäjä siis  Kehittämisen käytännöt keskiössä. Kiinnostukseni tähän alaan syttyi vuosikymmeniä sitten, kun sain mahdollisuuden osallistua erilaisiin kehittämisprojekteihin omassa työssäni. Siitä lähtien olen systemaattisesti oppinut ja soveltanut uusia menetelmiä ja työkaluja, jotka auttavat työyhteisöjä toimimaan paremmin.

Olen työskennellyt päätoimisesti kehittämishankkeiden parissa erityisesti pienissä pk-yrityksissä, jotka toimivat rakennus- ja metallialalla. Kahden viimeisen vuosikymmen aikana olen laajentanut osaamistani sote-alalle, joka on tällä hetkellä pääasiallinen toimialani.

Muutama vuosi sitten väittelin sosiaalipsykologiasta ja työyhteisöjen kehittämistyöstä, siinä kiteytin kokemukseni ja osaamiseni työyhteisöjen kehittämisestä. Väikkärissäni korostan erityisesti käytäntöön viemisen merkitystä. Monet työyhteisöt jäävät jumiin suunnitteluvaiheeseen, eivätkä saa aikaan konkreettisia muutoksia. Minun tehtäväni on auttaa heitä toteuttamaan visioitaan ja tavoitteitaan.

Oma työni ja erityisosaamiseni keskittyy siis toteuttamiseen. Toinen asia, joka on vahvistunut työni ja tutkimusteni kautta, on innostuksen, sitoutumisen ja osallisuuden kokemuksen luominen. Kiire on myrkkyä työyhteisölle, oli se sitten liian vähäistä tai liiallista. Pahimmillaan resurssit ovat niin pienet, että työntekijät eivät pysty tekemään työtään hyvin. Innostunut, motivoitunut, yhteistyötä tekevä ja hyvinvoiva työyhteisö sen sijaan saa aikaan parasta tulosta, hyvää hoitoa ja palvelua.

Olen kirjoittanut ja puhunut paljon siitä, miten työyhteisöt voivat siirtyä myönteiseen kierteeseen, jossa jokainen kokee olevansa arvokas ja tärkeä osa kokonaisuutta. Olen myös perehtynyt ryhmätahtojohtamiseen ja kehittämiskulttuuriin, jotka ovat avainasemassa työyhteisöjen uudistumisessa. Kaikkia näitä elementtejä tarvitaan sopivissa määrin, jotta työyhteisö voi kehittää omaa työtään jatkuvasti ja palvella asiakkaitaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Luomme parempaa työyhteisöä sote-alalla.

Terveisin Ritva

PS: Minulla todettu lukihäiriö ja olen käyttänyt tämän tekstin sujuvoittamiseen ja oikeinkirjoituksen tarkistukseen Bingin copilottia.

 

Ritva Ranta on kehittämistyön ja yhteistyön  asiantuntija. Hän on koulutukseltaan filosofian tohtori, sosiaalipsykologi ja insinööri. Pitkä kokemus julkisen ja yksityisen sektorin organisaatioiden kehittämisestä ja valmentamisesta niin tutkijan, konsultin kuin valmentajan rooleissa.  Osaamisalueita organisaatioiden kehittäminen, tuottavuus, muutosprosessit ja henkilöstökyselyt. Kehittämistyö organisaatioissa, miten tuottavuus ja työhyvinvointi voidaan yhdistää onnistuneeseen kehittämistyöhön, oli Sosiaalipsykologian väitöstutkimuksen aihe (2020).

 

 

Kirjailija

Sirkku Ruutu

Olen kouluttanut ja valmentanut satoja vuorovaikutusalan ammattilaisia vuosien varrella. Valmentaminen perustuu keskinäiseen luottamukseen, ammattitaitoon, aitoon kohtaamiseen ja tuloksellisuuteen.

Suomen coachingyhdistys kirjoittaa: “Vuoden 2016 Coach tunnustuksen saajaksi valittiin MCC Sirkku Ruutu. Sirkku on erittäin pitkän uran tehnyt coach, joka edistää coaching-alan kehittymistä Suomessa mm. kouluttamalla uusia coacheja omissa ACC- ja PCC-tason koulutusohjelmissaan.

Hän on edistänyt coachaavan johtamisotteen näkyvyyttä ja tunnettuutta myös kirjoittamalla useita coachingiin liittyviä kirjoja yhdessä kollegansa Raija Salmimiehen kanssa.

Sirkku on myös käytännön coachina erityisen ansioitunut ja todellinen pioneeri – aloittihan hän coaching-uransa jo 90-luvulla Nokian esimiesten kehittäjänä. Sirkku Ruutu sai MCC-sertifioinnin vuonna 2015 ensimmäisenä Suomessa.”

Koulutuksen ja coachingn lisäksi teen työnohjausta ja kirjoitan tietokirjoja, esimerkiksi ” Työnohjaajan opas – Valmentava ja ratkaisukeskeinen ote”.  Vaativan erityistason psykoterapeuttina (VET) olen opettanut yliopistossa tulevia psykoterapeutteja ja toimin koulutusjohtajana useissa Suomen kesäyliopistoissa toteutettavissa lyhytterapeuttikoulutuksissa. Siriassa koulutan ICF:n akreditoimaa coaching-koulutusta. Se sisältää viisi moduulia: yksilö coach, tiimien & ryhmien coach, johdon coach ja mentor coach sekä coachien työnohjaaja.

Parasta coachingissa on aidot ja voimaanuttavat kohtaamiset ihmisten kanssa. Ihmisten onnistumisesta energisoituu ja kokee itsekin onnistuvansa. Pienilläkin asioilla voi saada paljon aikaan. Kun asiakas ottaa oman elämänsä haltuun ja lähtee tekemään aitoja itselleen tärkeitä muutoksia omaan elämäänsä, kokemus on hieno.

Pidän jatkuvasta itseni kehittämisestä. Tällä alalla ei ole koskaan valmis vaan aina on jotain uutta opittavaa. Parasta on syvälliset ja ajatuksia laajentavat keskustelut kollegojen kanssa. Nautin coachaavasta ilmapiiristä, jossa luodaan jotain uutta keskustelujen kautta, katsotaan maailmaa uudella tavalla. Samalla testaan omia uskomuksiani.

Myös käsillä tekeminen on tärkeää. Esimerkiksi puutarhanhoito on parasta vastapainoa ajattelutyölle, yhteys luontoon voimistaa.

 

Sirkku Ruutu

Master Certified Coach, ICF, MCC

Johdon ja esimiesten työnohjaaja

Psykologi (PsM)

Opettaja (KM)

Vaativan erityistason psykoterapeutti (VET)

Tietokirjailija