fbpx

Ritva Ranta

Ritva Ranta Kehittämisen käytännöt, on tietokirjailija, yhteistyön ja johtamisen asiantuntija. Hän on koulutukseltaan filosofian tohtori, sosiaalipsykologi ja insinööri. Pitkä kokemus julkisen ja yksityisen sektorin organisaatioiden kehittämisestä ja valmentamisesta niin tutkijan, konsultin kuin valmentajan rooleissa.  Osaamisalueita organisaatioiden kehittäminen, tuottavuus, muutosprosessit ja henkilöstökyselyt. Kehittämistyö organisaatioissa, miten tuottavuus ja työhyvinvointi voidaan yhdistää onnistuneeseen kehittämistyöhön, oli Sosiaalipsykologian väitöstutkimuksen aihe (2020).

Ritva Ranta

Olin asiantuntijana kahdessa yrityksessä samaan aikaan. Molemmat yritykset olivat suurin piirtein samankokoisia metalliteollisuuden pk-yrityksiä. Molemmilla yrityksillä oli yksi iso vaativa asiakas sekä tarkkaan seuratut ja arvioidut laatumääritykset ja -vaatimukset. Työskentelin konsulttina molemmissa yrityksissä samaan aikaan ja saatoin tehdä samaa työtä aamupäivällä toisessa ja iltapäivällä toisessa yrityksessä. Konsultointiprosessin lopputulos oli kuitenkin täysin erilainen: toisessa onnistuttiin erinomaisesti ja toisessa epäonnistuttiin täydellisesti. Tämä asia mietitytti minua todella paljon, sillä omasta työstäni oli vaikea löytää niin suurta eroa kuin näissä lopputuloksissa oli. Siis jotain muuta asiaan vaikuttavaa oli olemassa, ja tässä tapauksessa sen merkitys oli suuri.

Opiskelu työn ohessa on aina kuulunut elämääni ja kyseinen tarina on monesti ohjannut valintojani. Lähdin opiskelemaan sosiaalipsykologiaa myöhemmin myös filosofiaa. Kandityössäni tutkin liike-elämän etiikkaa moraalin ja filosofian kannalta. Etiikan lisäksi organisaation toimintaan vaikuttavia tekijöitä näyttivät olevan organisaatiokulttuuri ja etenkin kehittämiskulttuuri.

Sosiaalipsykologiassa tutkimukseni kohde oli minulle tuttu yritys. Tutkin yrityksen arvoja ja kulttuuria. Kirjoitin myös kirjan ”Selviytymistarina” kyseisestä yrityksestä. Kiinnostuin, koska havaitsin yrityksessä toimittavan vahvojen perusarvojen mukaan. Lisäksi olen vuosien varrella kirjoittanut muutamia muita kirjoja, joiden aihepiiri liittyy kiinteästi kehittämistyöhön ja sitä koskevaan arvopohjaan ja kulttuuriin.  Väitöstutkimukseni aihe organisaation kehittämiskulttuurista on siis pitkä jatkumo sekä työssäni että opiskelussani.

Näytetään ainoa tulos