fbpx

Vieraileva blogikirjoittaja Tuija Matikka Portugalista!

Hän vastaa avunpyyntööni työhyvinvoinnin parantamisen ideoista ja työkaluista. Tuimakka.fi sivuilta löytyy paljon lisää ajatuksia, tietoa ja ideoita. Hyödyntäkää niitä!

Hei Ritva

Näin ja luin kirjeesi, jossa kysyit työilmapiiristä, intoutuiduin tietysti kirjoittamaan siitä, mitä mieleeni pompsahti.

Minun vanhat vinkkini tietenkin on ensinnäkin polyvagaalinen teoria, jonka mukaan ihminen ei pysty ajattelemaan saati tekemään mitään järkevää, jos nassuvagus eli nassukiehe ja sitä kautta kuulolaite ei ole toiminnassa. Ja kääntäen, jos autonominen hermosto on syystä tai toisesta taistele/pakene tilassa (kauhusta kangistuneesta lysytilasta puhumattakaan), ajattelu on kapeaa selviytymistä. Polyvagaalisesta teoriasta on juttua Tuimakka sivulla Huokaise -osiossa. Yksi porukka, joka käsittelee asiaa on FB-ryhmä Traumainformoitu sote ja ope. Siellä kirjoittaa esimerkiksi Anssi Leikola (psykiatri), joka on hyvin perillä polyvagaalisesta teoriasta ja muustakin.

Jotta organisaation ihmisillä olisi mahdollisuus päästä autonomisen hermoston puolesta rauhalliseen ja toisaalta luovaan älykkääseen optimitilaan, johdon on pelattava avointa ikipeliä pikaisia voittoja tavoittelevan suljetun pikapelin sijaan. Tästäkin aiheesta on juttua Tuimakka-sivulla.

Simon Sinek on kirjoittanut kolmisen vuotta sitten kirjan The Infinate game. Viimeksi eilen kuuntelin YouTubesta viimeisen osan kirjaa käsittelevästä kirjakerhosarjasta, jossa Simon kävi kirjaa läpi pari lukua kerrallaan. Itse istun tietysti kukkapenkissä tai kastelen kukkia luentoja kuunnellessa. Yksi hyvä idea voisi olla istua ja kuunnella juttua ja tehdä muistiinpanoja. Sinek puhuu tietenkin paljon vanhoja tuttuja juttuja, mutta on siellä uuttakin asiaa.

Jännää on se, että Simon ottaa esimerkkejä armeijasta, joka on meikäläiselle tyystin tuntematon ympäristö. Ei ikinä uskoisi, että armeijasta saattaisi löytyä etiikkaa. Pointsina kuitenkin on, että arvoevoluutioteorian mukaan turkoosi ikijohtaminen on prosessi.

Polyvagaalinen teoria on vaikea selitettävä, koska se liittyy autonomiseen hermostoon. Autonomista hermostoa ei voi käskeä tai järkeillä tyyntymään. Kun ihminen on ”paniikissa”, häntä ei voi rauhoittaa logiikalla. Mutta koska olemme laumaolentoja, autonominen hermosto ymmärtää sanattomia viestejä, joita ikijohtaminen tuottaa. Ikijohtaminen on asenne ja se pitää sisällään ajatuksen, että ketään ei pudoteta pois pelistä ja siksi kenenkään ei tarvitse pelätä henkensä edestä.

Ikipeli on välttämätön varsinkin näin epävarmoina aikoina. Ikipelissä varmaa on se, että pyritään koko ajan parempaan – ja nimenomaan pitkä tähtäin mielessä. Koska väitöstilaisuutesi koronan vuoksi striimataan, näyttää siltä, että minäkin pääsen osallistumaan täältä kotisohvalta käsin.

Onnea ja menestystä väittelyyn. Saas nähdä, mitä uusi juttu siitäkin alkaa…

Tuija

(väitöstilaisuus striimataan28.8.2020 klo 12. ritvaranta.com etusivulla on linkki)